«Άμπρα κατάμπρα;»….

winnie4-1280x1024-177372

Κοιτάζοντας τα βιβλία Harry Potter στη βιβλιοθήκη μου θυμάμαι που περίμενα με ανυπομονησία για μήνες μέχρι να βγεί το επόμενο βιβλίο της σειράς. Τα βιβλία αυτά τα έχω διαβάσει ως ενήλικας (δεν ντρέπομαι να το παραδεχτώ), παρ’ολα αυτά υπάρχουν πολλά παιδιά που είναι λάτρεις των βιβλίων που ασχολούνται με το υπερφυσικό στοιχείο.

Υπάρχουν πολλοί που βλέπουν τα βιβλία με μάγισσες, φαντάσματα και βρικόλακες, ακόμη και με τέρατα με σκεπτικισμό. Πρέπει οι νεαροί αναγνώστες να εξοικειωθούν με τέτοιους χαρακτήρες ή όχι;

Τα βιβλία που ασχολούνται με το στοιχείο του φανταστικού παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της φαντασίας ενός παιδιού. Η δύναμη της φαντασίας προστατεύει τα παιδιά από τη σκληρή πραγματικότητα στην οποία δεσμεύονται να μπουν με την ενηλικίωση τους.

Επιπλέον, τα βιβλία φαντασίας διδάσκουν τα παιδιά για το καλό και το κακό και τα βοηθάνε να τα αναγνωρίσουν και να κατανοήσουν πως η δύναμη του καλού υπερισχύει του κακού έχοντας να αντιμετωπίσουν στην πορεία πολλά εμπόδια.

Πώς γίνεται λοιπόν τα εν λόγω βιβλία να μην είναι ευρέως αποδεκτά; Μερικοί κριτικοί πιστεύουν ότι οι νεαροί αναγνώστες μπορούν εύκολα να παραπλανηθούν θεωρώντας ότι έχουν ικανότητες να κάνουν διάφορα πράγματα, κάτι που σαφώς δεν ισχύει. Τα παιδιά λατρεύουν τόσο πολύ τους χαρακτήρες φαντασίας που έχουν την τάση να τους μιμηθούν, κάτι που θεωρείται επικίνδυνο από πολλούς.

Κατά τη γνώμη μου, τα βιβλία υπάρχουν για να διαβάζονται. Όσον αφορά τα παιδιά, είναι ρόλος των γονέων και των εκπαιδευτικών να τα καθοδηγήσουν στον κόσμο της φαντασίας και να τα αφήσουν να περιπλανηθούν στα μονοπάτια της. Επίσης, θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι τα βιβλία που έχουν εκδοθεί για τους νεαρούς αναγνώστες παρουσιάζουν το υπερφυσικό με ένα γλυκό και διασκεδαστικό τρόπο (π.χ. Winnie the Witch- Oxford University Press). Δεν υπάρχει τίποτα απειλητικό ή τρομακτικό σε αυτά.

Εξάλλου, δεν είναι πολύ χαριτωμένο όταν παρακολουθούμε τα μικρά κορίτσια και αγόρια να προσποιούνται ότι είναι σε ένα μαγικό κάστρο, όπου τα πάντα είναι δυνατά μόνο και μόνο κουνώντας το μαγικό ραβδί τους και ψιθυρίζοντας » Άμπρα κατάμπρα»;