«Η Βασίλισσα του Χιονιού»

0349efa437c6e1a19b9d8f5a5253633b

Ο χειμώνας έχει έρθει για τα καλά και οι εικόνες των παγωμένων τοπίων αποτελούν το ιδανικό σκηνικό για το κλασικό παραμύθι του Hans Christian Andersen, «H Βασίλισσα του Χιονιού».

«H Βασίλισσα του Χιονιού» είναι βασισμένη σε μια λαϊκή πεποίθηση, την Κόρη του Πάγου και αποτελεί τη μεγαλύτερη ιστορία αναζήτησης του Hans Christian Andersen. Η πρωταγωνίστρια του παραμυθιού, Gerda, φεύγει από το σπίτι της για να αναζητήσει τον αγαπημένο της φίλο, Kay, o οποίος είναι αιχμάλωτος της Βασίλισσας του Χιονιού. Mετά από πολλές δοκιμασίες η Gerda καταφέρνει να ελευθερώσει τον Kay και να επιστρέψουν μαζί σπίτι.

Το θέμα του παραμυθιού μπορεί να ερμηνευτεί σαν μια ιστορία δυνατής φιλίας, αλλά αποτελεί ουσιαστικά ένα ταξίδι ενηλικίωσης με έντονα στοιχεία Χριστιανισμού. Ο Kay, έχοντας χάσει την παιδικότητα του ως αιχμάλωτος της Βασίλισσας και έχοντας μετατραπεί πλέον σε άνθρωπο της λογικής μπορεί να σωθεί μόνο από την Gerda. Η Gerda μπορεί να αντιμετωπίσει τους δαίμονες της Βασίλισσας όχι μόνο με τις προσευχές, αλλά και με την αναπνοή της. Η αναπνοή αποτελεί ένα κλασικό χριστιανικό αλληγορικό μοτίβο, καθώς συμβολίζει το πνεύμα, το οποίο αποκαλύπτει την πραγματική έννοια της αγάπης του Ιησού Χριστού. Τα δάκρυα της λιώνουν τα θραύσματα του πάγου, ενώ ο ίδιος ο Kay διώχνει το τελευταίο κομμάτι με τα δάκρυα του όταν ακούει την Gerda να τραγουδάει έναν ύμνο. Ο Kay βρίσκει τον Χριστό μέσα από το τραγούδι.

Η αναζήτηση της ηρωίδας έχει ευτυχή κατάληξη. Τα δυο παιδιά επιστρέφουν σπίτι, το οποίο συμβολίζει ουσιαστικά μια πιο αφηρημένη έννοια: την απλή και αθώα πίστη στο Θεό. Ο κήπος στον οποίον επιστρέφουν συμβολίζει την παραδεισένια κατάσταση της αθωότητας, σε αντίθεση με τα θραύσματα του παγωμένου γυαλιού που τρυπάνε την καρδιά και το μάτι του Kay, τα οποία συμβολίζουν την πτώση του Αδάμ.

«H Βασίλισσα του Χιονιού» είναι ένας μοναδικά παραμυθένιος τρόπος να μας υπενθυμίσει πως η αγάπη έχει πιο πολλή δύναμη από τη λογική, δίνοντας σε όλους μας ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να αφεθούμε στην αφήγηση του Hans Christian Andersen και να ταξιδέψουμε μαζί του.